Belangrijke informatie 2017-10-24T00:43:42+00:00

WETSVERANDERING Betreffende labels van Nano zilver, Nano goud en Nano platina.

Sinds 30 juli 2015 is The Health Factory, producent van Nanomineralen en edelmetalen, door de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) verplicht gesteld om niet langer haar edelmetalen, te weten Nano zilver, goud en platina te adviseren voor inwendig gebruik. The Health Factory heeft hierop de etiketten van deze producten aangepast en het gebruiksadvies verwijderd.

Waarom heeft de Nederlandse wetgeving dit doorgevoerd? Edelmetalen worden toch al eeuwen gebruikt?

Al sinds de oudheid worden edelmetalen gebruikt voor gezondheidsbevorderende effecten. Het bekendste edelmetaal is zilver, dat in colloïdale vorm zelfs een regulier geneesmiddel is geweest, vóór de opkomst van de antibiotica. Er wordt tot op de dag van vandaag veel onderzoek naar gedaan. Ook goud en platina hebben een lange geschiedenis binnen zowel de traditionele als de reguliere (allopathische) geneeskunde.

Edelmetalen zijn al decennia op de Nederlandse markt, maar net als vele andere natuurlijke geneesmiddelen, zoals antroposofische en bepaalde homeopathische geneesmiddelen, vele geneeskrachtige kruiden en sinds kort ook de medicinale wietolie, dreigen zij van het toneel te verdwijnen. Het lijkt er op dat juist de middelen die reguliere medicijnen kunnen vervangen, aangepakt worden. Wie bepaalt wat mag en wat niet en op basis waarvan?

In 2002 is de EFSA opgericht, de European Food Safety Administration, het Europese overheidsorgaan, dat verantwoordelijk is voor de veiligheid van voedingsmiddelen en geneesmiddelen. Zij bepalen onder meer de veiligheid van levensmiddelenadditieven, landbouwgif en de inhoudsstoffen van voedingssupplementen. Zij beslissen of wetenschappelijk bewijs als ‘relevant’ geldt en welke voedingsmiddelen, voedingsstoffen en uitspraken over voeding (stoffen) toegestaan zijn of niet.

Het lijkt op het eerste gezicht alsof dat in het belang is van de Europese burgers en dat de leden van de EFSA de gezondheid en het welzijn van de Europeanen als voornaamste doel heeft gesteld.

De praktijk blijkt helaas heel anders te zijn. De EFSA is al vele keren voor belangenverstrengeling in opspraak geweest. Leden van de EFSA zijn vaak afkomstig van de belanghebbende industrieën, te weten de farmaceutische industrie, de voedingsmiddelenindustrie en de chemie-industrie. Nadat zij voor de EFSA hebben gewerkt, waar lobbyen niet van de lucht is, gaan deze personen na een paar jaar weer terug naar de bedrijven waar ze vandaan kwamen, om nu met connecties binnen de EFSA hun invloed te blijven uitoefenen. Een schrijnend voorbeeld dat onze gezondheid niet hoog in het vaandel staat, is die van de goedkeuring van de toxische zoetstof aspartaam. Ondanks de overvloed aan rapporten en klachten die de onveiligheid van aspartaam aantonen, keurde de EFSA het gebruik ervan goed. De keuringsinstantie weigerde andere studies te bestuderen, dan de studie die de producent van aspartaam, Monsanto, zelf uitgevoerd had. In het boek Dodelijke leugens, artsen en patiënten misleid van C.F. van der Horst kunt u uitvoerig lezen over de wanstanden binnen industrie, overheid en wetenschap.

De Codex Alimentarius is een mondiale adviesgevende commissie, wiens richtlijnen in de praktijk als wetgeving worden geïmplementeerd. De Codex bestaat al sinds de jaren 60 en heeft er voor gezorgd dat de industrie bepaalt wat we mogen eten, wat er in zit en wat er niet in zit, wat we moeten slikken als we ziek zijn en wat we niet mogen slikken.

“Sinds De Codex Alimentarius de ‘Codex Guideline on Vitamin and Mineral Food Supplements’ heeft geïntroduceerd, wordt het de consument steeds moeilijker gemaakt om in vrijheid te kunnen kiezen voor natuurlijke geneesmiddelen en voedingssupplementen die zowel preventief als geneeskrachtig kunnen werken. De Codex Alimentarius en de EFSA lijken elkaar ook wederzijds te beïnvloeden en hebben meerdere malen laten zien elkaars richtlijnen over te nemen. Zij hanteren het principe dat ‘alles wat niet nadrukkelijk toegestaan is, ineens verboden kan worden. En zo is het geschied met de edelmetalen’.”

Er wordt veel angst gekweekt door zeer hoge boetes uit te delen aan gezondheidsprofessionals die beweringen doen op “papier”, die volgens de EFSA niet mogen, ook al is er ruimschoots bewijs van aangetoonde effecten. De informatie die op een product vermeld mag worden is enorm ingeperkt. Zelfs een logovrije folder mag niet naast het product liggen als er een claim in staat, die niet is beoordeeld door de EFSA.

Dus is uw gezondheid geween on kwestie van winst geworden.

Wilt u meer weten over de corruptie in de voedingswetgeving en hoe u tegen deze toestand in actie kunt komen, ga dan naar www.xcodex.org en XCodex op Facebook.